Brev fra Marianne Jelved

Udgivet af lewn


Tryllekunstner Thor Petersen

Det geniale ved tryllekunstneren i et cirkus er, at han skaber en illusion, som alle ved er et trick, men ikke kan gennemskue. Alle ved dog, at tryllekunsten kun er et synsbedrag.

Thor Petersen er en glimrende tryllekunstner. Dag ud og dag ind optræder han i Cirkus Venstre. Hans hovednummer er 2010-Planen. Thor går i gang:

Mine damer og herrer. Gælden skal være halveret i 2010. Det gør vi ved at skabe 60.000 ekstra arbejdspladser inden 2010 og holde en stram styring af væksten i det offentlige forbrug. Det giver 30 mia. kr. – ikke i hånden, men på taget, for vi har ikke de 60.000 ekstra arbejdspladser endnu. Men vi, hokus pokus, leger, at de kommer. Så nu kan vi bruge de 30 mia. kr. på taget med det samme. Vi er rige. Så er der godt nok ikke flere penge til noget som helst andet, men…[han trækker på skulderen] bare der er en krone i overskud, så er alt godt.

Men nummeret virker ikke rigtigt. Publikum knurrer. Det var ikke smart nok, det Thor præsterede. Han prøver igen: ”Hokus pokus, så er 2010-Planen tryllet om til 2015-Planen. Og se: Nu er der ikke kun 30 mia. kr. på taget, men mange flere milliarder af kroner. Så kan vi også få store skattelettelser. Lige med det samme, selv om der ikke kommer en eneste mere i arbejde. 2015-Planen er meget, meget bedre”. Publikum klapper. Især cirkusdirektør Fogh, der endnu en gang imponeres over sin tryllekunstners evner. ”Det kan være, vi skal lave et nummer med en 2020-Plan”, tænker han.

Men hvad er virkeligheden bag illusionsmageriet? Regeringen har opgivet. Det er en stor indrømmelse af, at der hverken er hoved eller hale på alle regeringens valgløfter. Det er de ledige, der kommer til at betale prisen nu, og det er børnene, der kommer til at betale i fremtiden.

Al det trylleri dækker over, at regeringen ikke kan give nogen konkrete bud på, hvordan den vil skabe flere arbejdspladser. I stedet deler den milde gaver ud til mange og håber på, at det går. Hvis heldet svigter, er der i stedet udsigt til store besparelser eller store skattestigninger om nogle år. Men der er da sjovt i cirkus, så længe showet kører.

Med venlig hilsen

Marianne Jelved


0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *