I anledning af ingenting fortsætter jeg lige serien med ting, du kan lave, mens du venter på at samfundet åbner helt op igen, hvis du altså er en af dem, der endnu ikke er blevet genåbnet, og stadig har lidt svært ved at udfylde den tid, du har i dit hjem, fordi du ikke kan læse bøger hele tiden.

Øleddike er ligesom andre eddiker forvandlet, ehm, fermenteret alkohol.

Hvorfor skulle du lave øleddike? Jeg gør det, fordi det er sjovt, og det er overraskende, at du ikke behøver en fabrik eller en bondegård til at opnå eddike, når du rundt og er helt integreret/fremmed i det moderne fødevaresystem. Og så er øleddike lidt svært at finde i supermarkeder, og prisen er heller ikke helt billig.

Opskriften er simpel og ældgammel: du tager en øl og åbner den, hælder den på en krukke, lægger et klæde over, og lader så tiden gå. Hvis der også er en eddikekultur, tilsat eller spontant opstået, så bliver øllen (alkohol: CH3CH2OH) til øleddike (eddikesyre: CH3COOH).

Hvor lang tid tager det? Det kan man ikke sådan sige, da det afhænger af mange ting. Men måske imellem 2 og 6 uger. Det rigtige svar er, at øleddiken er færdig, når den er færdig, du må smage på den, hvis du ikke producerer den på en kontrolleret måde, hvad du ikke behøver. Når den smager godt, og eddikesmagen er tydelig, så kan du sige, at den er færdig.

Ok. Lad mig give nogle lidt mere detaljerede instrukser.

Hvilken øl?

Først: Det er ikke lige meget, hvilken øl, du bruger. Eddiken får smag efter den øl, den er lavet på. Bruger du en krydret IPA bliver eddiken måske mere aromatisk end hvis du brygger på en porter, der giver en mørk og dyb eddike til mørk og dyb mad, selvom alle smage også forvandles på en eller anden måde. Til jul lavede jeg en juleøleddike på en juleøl, det var sjovt og den passede ok til julemaden. Prøv dig frem, det er sjovest på den måde.

Tjek ingredienslisten og gå udenom øl, der har skumle tilsætningsstoffer, da det ikke er til at regne ud, hvordan de påvirker processen, og det generelt er tegn på et ringere produkt. Gå efter de lidt stærkere øl, en hof er lige i underkanten, du vil gerne have en alkoholprocent på over 6, så din eddike også får nogle procenter.

Du kan med fordel købe dine øl på tilbud, måske fordi de er for gamle, så bliver literprisen meget lavere.

Eddikemor

Du hjælper din eddike i gang med lidt eddikekultur, den køber du på internettet, eller du køber en upasteuriseret æblecidereddike i din lokale COOP-butik (eller øleddike, men det er dyrt!), som gerne skulle indeholde levende eddikekultur. Du kan også spørge dine venner om de har en liggende, vi er overraskende mange, der er begyndt at brygge eddike.

Hvis du vil brygge hurtigt og sikkert, så brug 1/3 eddikekultur til 2/3 øl.

Det er klart, at hvis du laver en eddike på 1/3 æblecidereddike og 2/3 øl, ja, så kommer den til at smage ret meget af æblecidereddike, og det er noget rod, selvom en sådan mikstur vel også godt kan smage godt, der er næppe den fødevarer, der ikke har godt af lidt æble.

Du kan evt. lave en starterkultur som du så bruger til næste omgang, og så tager du en sjat fra som du bruger til næste omgang og så tager du en sjat fra som du bruger til næste omgang og så fremdeles. Til sidst er der næsten ikke noget æblercidereddike tilbage.

Glem også alt hvad du har hørt om eddikemor, du bør ikke tilsætte den, men nøjes med at tilsætte den væske, som den ligger i.

Lav din eddike i en beholder med så stor overflade som muligt. Godt, du hælder øllen i beholderen, lader den lige stå og boble af, måske rører du lidt rundt i den, drikker en lille sjat, og tilsætter så eddikekulturen, som du har opbevaret i køleskab.

Ilt!

Den lille eddikekultur spiser ilt, så du må ikke forsegle beholderen med andet end et klæde som fint holdes på plads med en stor elastik. Et viskestykke eller noget gammelt lagen fungerer, bare det er rent. Du skal ikke gå i panik, hvis der dukker nogle eddikefluer op, de gør ikke noget, men er nok tegn på, at du kan tætne din beholder bedre.

Stil så din beholder et dunkelt sted, hvor den ikke står i vejen. Og måske også lidt afsides for den lugter nok lidt af værtshus.

Bliver min eddike nogensinde færdig?

Herefter lader du tiden gå. Hvis du er utålmodig, så ilter du øl/eddiken ved at omhælde den fra et glas til et andet og tilbage igen, måske igennem en si, så kan du også si eddikemor og andre spøgelser fra. Det skulle gerne reducere ventetiden, fordi du giver kulturen ilt og også sender den rundt i væsken.

Du smager løbende på dit bryg, men især når eddikemor begynder at synke for det er et tegn på, at eddikekulturen ikke har mere alkohol at spise. Hvis du venter for længe er der en risiko for, at eddiken begynder at få en lidt sjov smag.

Når du beslutter dig for, at din eddike er færdig, så kan du med fordel give den lidt ekstra tid på lager: Hæld den på en tæt beholder og gem den væk et mørkt sted, måske et halvt år, måske sammen med noget egetræ, hvis du vil fake noget dybde.

Endelig bør du, når du hælder den færdige eddike på en smuk flaske også bruge et øjeblik på et tegne en etiket, der fortæller din egen eddikehistorie, som du kan glæde dig over hver gang du bruger den.

Hvad skal jeg bruge min øleddike til?

Det afhænger af, hvordan den er blevet. Du kan bruge den præcis som du ville bruge enhver anden madlavningseddike, giv den som gave, lav dressing af den, tilsæt den til din simremad, bag med den eller hæld den på dine pomfritter.

God eddikefornøjelse.