#1 En Hulken Til Kaffekoppen

Udgivet af lewn

(Dette er den ene halvdel af begyndelsen på et fælles blogprojekt med Sternberg, hvor vi begge med jævne mellemrum (mellem tænderne) vil publicere tekster synkront under samme titel. Se Sternbergs)

En Hulken Til Kaffekoppen
– en stil

En betyder en enkelt, altså ikke flere, bare én. Hulken er substantivet, bestemt i sit væsen; altså udsagnets dåb, eller rettere: Benævnelse af, med en rettethed mod noget (kaffekoppen), men hvorfra? Kaffekoppen er alt muligt, men denne kaffekop stilles op som konkret eller som irreelt rum. Skrøbelig som en lunge eller en tilstand, måske er koppen et øgenavn til en person på en arbejdsplads nær dig? Alt er en mulighed. Men hvilke sider af Hulken er så værd at omskrive, hvis man skal tættere på? Jeg tænker måske, hvis jeg tænker mig om, og det gør jeg, at Hulken kommer indefra, helt derinde hvor du forestiller en kerne som udgangspunkt for hele din mærkværdige væren. Dit sorte hul. Black Box. Hvidt sukkerknald. Men det kommer op, det kommer op og ud gennem din mund, og ud strømmer en stråle af partikler eller en bølge af lyd eller væske med klumper i, strømmer mod og hentil kaffekoppen, men ikke nødvendigvis ned eller ind i den. Kaffekoppen er IKKE en beholder i denne betydning. Nærmere en afhopper. Jeg medgiver for resten gerne at du må være læseren. Men til sagen.

”Som studerende på en videregående (humanistisk) uddannelse drikker du en del kaffe (kaffe forstås i denne omgang i sin tilberedte form, varm kaffe). Men kaffekoppens væsentlige egenskab er at den er beholder for kaffe. Og så må jeg vist gerne kalde dig for Kaffekoppen. Vi har bevægelserne TIL (Kaffekoppen), NED (i Kaffekoppen) og OP (i Kaffekoppen (der bliver fyldt) og -kvikker). Så langt så godt. Men, hvis vi kaffens endestation er Kaffekoppen – om så bevægelsen er en bevægelse henimod som en gåtur, efter tyngdelovens principper eller efter en kønslig metafor –, hvad er så kaffens udgangspunkt? Et muligt svar ville være (med alle forbehold) kaffekanden. … ”Når kaffekoppens indhold kommer fra kaffekanden er kaffekanden summen af al menneskelige viden om det menneskelige væsen”, står der så. Man kan så diskutere om kaffekanden ikke bare er en (borgerlig) institution. Og videre ”kaffen er den specifikke viden der bliver tilført kaffekoppen”. Viden er altså en sort (uigennemsigtig) væske, som man indtager for ikke at falde i søvn. ”Jeg slubrede hendes ord i mig og følte mig som et helt nyt menneske. Jeg opdagede, at jeg kunne gå ud i verden med åbne øjne og uden at frygte døden”. En anden tanke vil vide at Kaffekanden er manden, kaffen sæden og Kaffekoppen kvinden, men den skal slås væk, eller følges: Kaffekanden er udgangspunkt, institutionen, patriarken. Kaffen er sæden.”

Problemet opstår fordi kaffekoppen ikke er beholder for denne omgang. Der er nogen der har tabt den på gulvet, og fordi kaffekoppen er skrøbelig er den gået i stykker og kan altså ikke længere holde sit indhold indenbords, så at sige, hvis jeg dryppe et gran metasyntaks?, der er nogen der har spildt kaffe på gulvet. Eller, hvis man prøver at hælde kaffe op i koppen går det durk igennem. Det er også derfor man kan høre en let hulken i baggrunden. Det er dig der er læseren der hulker, for alt det liv du skulle have levet, men fortabte dig i dagenes gliden sammen i et fint mønster af kunstige pastelfarver. Lidt ligesom når man blander porcelæn, kaffe og gråd.

Men til sagen.

Digtet: En Hulken Til Kaffekoppen

Sove med en skør kop i
maven driver gennem
kablerne med sort der
drypper fra porcelænstænderne
kaffe-kaffe?
kaffe-kaffe?

Invitere en tilfældig idé
hjem som viser sig som
en spalte der driver af
hjemlig hygge og porcelænstænderne
kaffe-kaffe?
kaffe-kaffe?

Være den samme som
dagen før som du viser mig
fuldt bæredygtig og driver
af lir og sorte porcelænspiske
kaffe-kaffe?
kaffe-kaffe?

Glide ind og ud og blive
alt for længe og alt for
træt til så meget som en
enkelt omgang til med porcelænspigen
kaffe-kaffe?
kaffe-kaffe?

Forsvinde med en urolig
mave og bare glide gennem
København en porcelænsmorgen
men en åben mund for et tilfælde
kaffe-kaffe?
kaffe-kaffe?

Osv.


0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *