Befolkningen er dum

Udgivet af lewn

Bemærk hvor ofte politikeren brokker sig, når der går politik i den. Det må der endelig ikke. Det er støj.

Bemærk hvor lidt politikeren føler ansvar for at forklare, hvad rationalet bag den upopulære beslutning er.

Staklen, der har trukket sorteper, bliver sendt alene i byen med en stak bortforklaringer. Så satser man på, at det snart er glemt igen. Resten holder kæft. Tænk hvor overbevisende og legitimerende det ville være, hvis politikerne stod i kø for at få lov til at argumentere for den dårlige sag.

Fordi de vidste, at det var deres førsteopgave at sikre at politikken var forankret nedad. Så lækkert! Det er bare ikke nødvendigt.

80 procent af befolkningen er imod aktiesalget til Goldman Sachs. Det er en modstand, der findes på tværs af alle normale politiske skel. Sjældent har befolkningen været så enig om noget. Reaktionen fra politikerne er stort set også enstemmig. Det er fordi, befolkningen ikke forstår, hvad der er på spil. De er for dumme. Derfor må politikeren tage ansvaret.

Det på trods af, at argumenterne imod salget er legio – og yderst rimelige.

Måske er det ikke befolkningen, der fatter brik. Men den politiske klasse, der ikke forstår, hvad der er på spil. Måske er det symptom på, at det politiske spil har mistet sin realitet.

Det er ikke bare spindoktorens skyld. Heller ikke det, at politikerne alle kommer fra den samme klasse – og har fået samme opdragelse i partiernes ungdomskulter. Heller ikke, at dialogen på de sociale medier – og resten af offentligheden – er iscenesat for at få folk til at opleve, at de bliver hørt.

Sgu ikke at høre på dem.

Eller at den førte politik, den virkelige politik, bliver udviklet i et samspil mellem embedsmænd, segmentanalytikere og økonomiske interessenter.

Alt det er symptom – på at kontrakten mellem borger og repræsentant er smidt ud. At forestillingen om den demokratiske opdragende offentlighed er en joke for de indviede. At borgere er befolkning er stemmekvæg er kunder – og i vejen. At også politikeren er reduceret til en klat glidecreme, der skal få maskinen til at køre. …

Så brister det en smule.

Så spillet kan fortsætte i det spejlglatte rum.

 

 

 


0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *